8 Ocak 2014 Çarşamba

Zavet (2007) Bana Söz Ver

Emir Kusturica‘nın masal tadında, balkan kültürünü kendine has mizahıyla harmanladığı filmlerden biri “Zavet”. Yüksek temposu, hareketli balkan ezgileri ve uçuk kaçık karakterleriyle şenlik ateşi kıvamındaki yapım, yönetmenin en eğlenceli filmlerinden.
Sevimli bir köy, yemyeşil bir doğa… Yeniyetmelik yıllarından çıkmak üzere olan Tsane, dedesiyle bu köyde oldukça sakin bir hayat yaşamaktadır. Köyde onlardan başka sadece Bossa adında bir kadın yaşamaktadır ve büyükbaba Zivojin‘den de epey hoşlanmaktadır. Büyükbabası bir gün Tsane’yi yanına çağırır ve ölmek üzere olduğunu söyler. Ama ölmeden Tsane’nin yalnız kalmaması için kendisine bir eş bulmasını ister. Bunun için de şehire gidip inekleri “Cvetka”yı satmasını, kendisine bir ikona satın almasını ve de bir eş bulup köye getirmesini tembihler. Bu O’nun torunundan son isteğidir. Dedesiyle vedalaşıp şehre doğru yola koyulur Tsane. Önce ineği satar daha sonra da kendisine bir gelin aramaya başlar. Bu sırada kendisinden biraz büyük olan, güzeller güzeliJasna‘yla yolları kesişir. Bir kaç denemeden sonra kendisini yavaş yavaş Jasna’ya sevdiren Tsane’nin karşısına bu kez Bajo denen mafya bozuntusu bir adam çıkar. Genç kıza göz koymuş olan bu üçkağıtçı adama karşı tek başına mücadele edemeyecek olan Tsane, dedesinin kan kardeşinin torunları olan Topuz veRunjo‘yu bularak onlardan yardım ister. Birisi cüce, diğeri ise iri yarı bir adam olan bu garip kardeşler Tsane’yi kardeşleri gibi benimseyerek O’na yardım edeceklerine söz verirler.
Sırbistan ve Fransa ortak yapımı film, yönetmenin son dönem yapımlarından. Bu renkli hikaye, kimi zaman absürd komedi türüne doğru kaçsa da bölge halkı ve Kusturica’yı düşündüğümüzde, bu çok da garip gelmeyecektir size. Sonuç olarak anlatmak istediği bir balkan masalı ve bunu fazlasıyla başarıyor. Bu masalı güzel kılan en büyük faktör ise birbirinden ilginç ve renkli karakterleri. Öncelikle çocuk oyuncu Uros Milovanovic büyümüşte küçülmüş çocuk oyunculardan. Saf bir çocuğu oynadığının farkında ve hiç bir sahnede sırıtmıyor. Bu bakımdan inandırıcı ve oldukça sevimli bir portre çizdiğini söylemeliyim. Marija Petronijevic ise Tsane’nin aşık olduğu Jasna rolünde sadece çocuğun kalbini çalmıyor. Dünyadan bi’haber ve aklı bir karış havada halleriyle genç bir kızı başarılı bir şekilde sergileyen aktris, özellikle bir sahnede umursamaz şekilde dans edişiyle, filmin en güzel sekanslarından birisine imza atıyor. Tsane’nin dedesi Zivojin rolünde Sırbistan’ın tanınmış oyuncularından Aleksandar Bercek var. Miki Manojlovic, Bajo rolüyle bazı sahnelerde insanın sinirini sınarken, genelde ise kendisine güldürüyor. Kardeşlerden cüce olan Runjo’yu canlandıran Vladan Milojevic de filmdeki mizah öğesini sırtlanan oyunculardan birisi.
Filmin sürprizlerinden biri, yönetmenin oğluStribor Kusturica‘nın filmin favori karakterlerinden Topuz’u canlandırıyor olması. Bu rolüyle sempatimizi kazanan aktör, aynı zamanda bir müzisyen ve kompozitör; filmin müziklerinin altında da O’nun imzası var. Üstelik bir soundtrack albümü olmaktan çok daha fazlasını yaparak, harika şarkılardan oluşan bir albüm çıkarmış Stribor Kusturica. Başta “Hotelski Cocek” olmak üzere “The master’s rumba” ve “The highlander bolero” gibi Emir Kusturica’nın daha önce bir çok filminde beraber çalıştığı Goran Bregovic‘i bile kıskandıracak bestelere sahip film. Özellikle filmin hareketli sahnelerinde müziğin etkisi çok büyük ve Kusturica’nın klasikleşmiş “curcuna” temasına da fazlasıyla uyuyor ki filmin finali tam da böyle.
Balkan kültürüne biraz yakınsanız fazlasıyla seveceğiniz, ancak her koşulda sizi güldürmeyi garanti eden ve keyifli vakit geçireceğiniz sıcak bir yapım Zavet.

                                                                                                     KAYNAK:www.filmelestirisi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder